logo

Онлайн

В момента има 40  гости и няма потребители и в сайта

orn1u

Д-Р КР. МИЛЕВ - ХОЛИСТИЧЕН ТЕРАПЕВТ

/специалист по алтернативна и конвенционална медицина/

orn1d

Единствен дълг на лекаря се явява изцелението на болния – не просто ликвидиране симптомите на болестта, а прогонване на самата болест от организма. Няма болести, има болни, които трябва да бъдат излекувани.
Джеймс Тейлър Кент 

aлтернативната медицина е получила своето название заради случаите, в които е способна да замести частично, или изцяло модерното лечение, но тъй като не е възможно да се постави рязка граница между традициите и настоящето, подобен поглед върху лечението изглежда не съвсем правилен.

Не случайно Световната Здравна Организация (СЗО) съветва вместо да се пренебрегват заслугите на класическата (днес алтернативна) медицина, ползите от нея да бъдат извличани в светлината на съвременните научни знания, а хората да се насочват към ефективно, а не към скъпо и рисковано лечение. „Твърде дълго традиционната и модерната медицина се движиха по различни пътища на взаимна неприязън. Нима целта на всяка от тях не е една и съща – да допринасят за здравето на хората и така да подобряват качеството им на живот? Дори елементарното съзнание не би допуснало, че те нямат какво да научат една от друга.“ Също така на един от форумите на СЗО през 1987 г. прозвуча следното: „На съвременния етап на развитие на медицината, важен аспект се явява интеграцията на научната и традиционната медицина, европейската и източната с цел да се постигне по-висока ефективност в укрепването на здравето и лечението на заболяванията.“

Въпреки че лечението, практикувано от древността се е доказало исторически, днес много повече внимание се обръща на модерната медицина, която консумира несравнимо по-голям ресурс за развитието си. На нея се възлагат огромни надежди, въпреки, че рисковете от грешки и увреждания там са много по-големи.

Все още огромна част от населението на Земята живее в нищета и няма възможност да се радва на облагите, щедро предлагани от научната медицина. Единствен избор при тези хора е алтернативният (традиционен) терапевтичен подход. В развитите страни обаче е естествено първо да се прибягва до по-лесното и масово разпространеното.

Повечето хора смятат, че лечението за да е ефективно, то трябва да е скъпо струващо и сложно. Простите истини изглеждат абсурдни и неубедителни, но нека се замислим за най-ценните неща, без които никой от нас не може – те всъщност са безплатни. Слънцето, чистият въздух, водата, приятелите... Все повече съвременници осъзнават тази проста истина и дори в развития свят напоследък рязко се увеличи популярността на натуралните методи за лечение като част от многообразното семейство на алтернативната медицина.

В днешните условия редица класически практики могат умело да се съчетаят със съвременните средства за диагностика. Така рискът от увреждане се свежда до минимум, а лечебният процес, контролиран от квалифициран специалист се извежда на едно по-високо професионално ниво. Това комбиниране на двата основни клона в лечението – класически и модерен, днес е прието да се нарича комплементарна или интегративна медицина.

Ясно е, че общоприети и алтернативни методи за лечение винаги е имало и ще има, но само тясното сътрудничество и паралелното развитие на двата основни медицински клона може да изведе човечеството от задънената улица, в която днес се намира и осезаемо да подобри здравето в планетарен мащаб.

orn2

iphm

Търсене

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Вижте подробности.