logo

Онлайн

В момента има 100  гости и няма потребители и в сайта

orn1u

Д-Р КР. МИЛЕВ - ХОЛИСТИЧЕН ТЕРАПЕВТ

/специалист по алтернативна и конвенционална медицина/

orn1d

Желанието да се приемат лекарства е може би най-голямата особеност, която отличава човека от животните.
Уилям Ослър
Изучаването историята на медицината би ни помогнало да се избавим от високомерната представа, че медицината води началото си едва от XX век, а древните лекари и народни лечители са били жалки глупаци.
Герхард Кьолер

i сторията на човечеството – това е история на развитието на медицинската наука, защото откакто има хора на земята, съществуват болести и опити за тяхното лечение. Днес разполагаме с огромно емпирично и научно наследство, на основата на което се базира теорията на холистичната медицина. Нейното структуриране би било немислимо без участието на всички медицински школи и системи, както древни така и съвременни. Класическите медицински системи – египетска, индийска, китайска, тибетска, гръцка, персийска, арабска, а също и хомеопатичната и съвременната научна медицина, всяка от тях със своите достижения и проблематика допринася за изграждането на новата медицина на 3-то хилядолетие – холистичната медицина.

Медицината води началото си още от доисторическите времена, когато първобитният човек, използвайки инстинкта си за самосъхранение, оказвал помощ при контузии и счупвания, което се вижда от археологически находки на кости, датиращи от каменната ера. Няма никакво съмнение, че тогава са били на разположение единствено природни средства като кора от дърво, лечебни растения и отвари от тях. Изборът на тези билки ставал чрез внимателно наблюдение на домашни животни, които инстинктивно търсели определени треви, когато са болни. Нашите древни предци с изненада установили, че животните винаги избирали едни и същи растения при еднотипни заболявания.

Fathers of medicine

Проследявайки развитието на медицината в миналото, откриваме няколко основни школи – китайска, индо-тибетска, асиро-вавилонска, древноегипетска, древногръцка и арабска. Трудно е да се определи коя от тях е най-старата. Възможно е най-древните знания просто да не са съхранени в писмени документи, или да са безвъзвратно загубени през хилядодолетията. В последствие медицината се доразвива на територията на Римската империя и Европа в епохите на средновековието и Възраждането, достигайки до наши дни.

orn2

iphm

Търсене

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Вижте подробности.